Complementair therapeut Mirentxu
De zorg met een totaal visie

Wat succesvolle mensen weten


Wanneer ben je té zenuwachtig? Is je leven een lange regenachtige dag. Dit is een vraag die niet eenduidig te beantwoorden is. Soms is het zo dat een van nature zenuwachtig persoon de zenuwen door de keel voelt gieren, maar toch succesvol is. Nerveus zijn is dan een manier van lichaam en geest om de spanning af te leiden en weg te werken. Sommige van u hebben deze nervositeit als het ware nodig om met stress of spanning om te gaan. Dan heeft zenuwachtig zijn in feite geen negatieve gevolgen.

Gelegenheden waarbij maar weinigen er in slagen om ijzig kalm te blijven, zijn bijvoorbeeld een eerste afspraakje met een vriendje of vriendinnetje, een mondeling examen of spreken voor een groot publiek of praten over jezelf en je gezondheid. In veel van deze gevallen gaat het om situaties waarbij je in de belangstelling komt te staan en overgeleverd wordt aan een oordeel of een mening van anderen. Vaak heeft deze nervositeit te maken met een angst om af te gaan in het bijzijn van anderen of om te falen in het algemeen. Ook een gevoel van schaamte en twijfel aan jezelf kan aan de basis liggen van overdreven nervositeit. Dit veroorzaakt een toestand van stress die heel wat symptomen met zich mee kan brengen. Het is in de eerste plaats belangrijk om zenuwachtigheid aan de oorsprong tegen te gaan, met andere woorden vanuit jezelf, je eigen kracht en je eigen overtuiging. Het is een combinatie van enerzijds het geloof dat zenuwachtigheid overwonnen kan worden en anderzijds het besef dat nervositeit contraproductief is. Dan kan je kalmer worden, rustiger met situaties omgaan en je beter in je vel voelen in sociale situaties.

Met de zelftest om het gezonde verstand het te laten winnen van de zenuwen, nervositeit en stress gaan we op zoek naar het moment dat de zogenaamde klik met uw omgeving of gesprekspartner gemaakt kan worden als u gaat ervaren dat de uiteenlopende gedachten over een onderwerp of situatie geen belemmering meer zijn.

Maak uw start en begin met een getal onder de honderd in het lege vakje en druk op de antwoord knop

 

 

  

© Praktijk Mirentxu